Nybörjare

Tenjin Shin'yō-ryū Jujutsu

Ko Ryu (äldre skola)

I Sverige finns det många olika stilar inom Ju-jutsu och en del har andra stavningar men betydelsen är densamma - mjuk/följsam teknik.


Sedan hösten 2014 kan man även träna   Tenjin Shin'yō-ryū (ursprung fr. 1830-talet) i Budo Höör IF.


Då bildades studiegruppen Höör Budo Kenkyukai. Vår studiegrupp tillhör Shibu "Dai Shin Kon Kan" (House of great true root, se bild), som sköts av Sensei Lee Masters, Menkyo.


En gång i månaden åker vi och tränar för Sensei Lee Masters och vid några tillfällen om året ges möjlighet att träna för Shike Paul Masters, Menkyo Kaiden,  stilchef.

Paul Masters Hombu dojo finns i Pagelsham, UK.
Sommaren 2014 hölls en Gasshuku i Bosjökloster, Skåne och de därpå följande två åren hölls den i Pagelsham, England. En Gasshuku är ett flerdagars läger där man träffar en massa trevligt folk tillresta från när och fjärran och tränar tillsammans och har skoj.

DaiShin KonKan
Pagelsham, 2015

Vem kan träna?

För att få träna  Tenjin Shin'yō-ryū måste man ha fyllt 16 år. Vi är både tjejer och killar som tränar tillsammans, jämställdhet mellan könen är en självklarhet. Hur du ser ut spelar heller ingen roll. Alla tränar med alla.


När kan jag börja?

Du är välkommen till oss för att prova på vid vilket träningstillfälle du vill under terminerna. Vi tar in nya medlemmar kontinuerligt under hela året.


Vad ska jag ha på mig?

I början går det utmärkt med vanliga träningskläder - tröja och oömma långa byxor är bäst - och lägg av dina smycken hemma. När man har tränat ett tag skaffar man en vit Ju-jutsudräkt (gi). Prata med oss så kan vi rekommendera dräkt samt fixa till med klubbmärke.


Hur går det till?

Du börjar som nybörjare med vitt bälte (när du skaffat dräkt) och efter några års träning kanske man får chansen att prova på att gradera.


Det vi tränar i Höör varannan måndag under två timmar är:

- Te Hodoki, grundläggande tekniker (12 st)

I dessa lär man sig fallteknik, balansbrytning, frigöringar och distraktionstekniker.

Shodan Idori, sittande kata (10 st) och  Shodan Tachiai stående kata (10 st)

Grundläggande katas där man lär sig hantera det korta och långa svärdet. Där börjar man även att använda de tre olika kiai´s "Kake Goi" som stilen har.


Man arbetar upp en god rörlighet och styrka i kombination med bra teknik och balans.


I vissa av katorna använder vi träsvärd vid attack och/eller försvar. Träsvärd tillhandahåller klubben så det är inget man behöver skaffa  förrän längre in i sin budokarriär.


Har du fler frågor?


Läs under ”Kontakta oss”.


Hjärtligt välkommen!