Gradering

Iaido

Gradering

Arrangeras en gång per termin. Då visar man upp de tekniker som instruktören önskar se inför den grad man försöker gradera till. Teknikerna som instruktören vill se följer Zenkenren Iaido kator.


Tider mellan graderingar

För att få lov att prova på en gradering skall det ha gått minst 3 månader sedan förra graderingen för Kyu grader och 1 Dan. För övriga dangrader är det minst ett år.


Nya graden

Klarar man av graderingen får man sitt diplom och ett graderingskort insatt i sitt Budopass. En graderingsavgift tas ut vid varje försök till gradering. Detta för att täcka kostnaderna för diplomet.Bältesfärger

Inom Iaido Kai har man ett bältessystem med graderna 4-1 kyu (elevgrad) och 1-10 dan (svartbältesgrad). Kyu´s färg är vitt. Bältesfärger från andra kampsporter får bäras.


Klubbens svartbälten i Iaido

Patrik Quick, 1 dan, SM i Falkenberg, 2011-05-15.

Bo Friman, 1 dan, Rikslägret i Stockholm, 2018-11-11.
Dennis Nilsson, 3 dan, SM i Nacka, 2019-05-19.


Vår Iaido-instruktör

Den högst graderade i Budo Höör IF är klubbens huvudinstruktör Dennis Nilsson, 3 dan.

Dennis tog sin dangrad i samband med Iaido-SM 2019.


SM-brons

Mattias Kytölä erövrade brons i Iaido-SM 2011 och tog även emot utmärkelsen "Fighting Spirit".


Sensei

Vår Sensei är Matti Pajaujis 6 Dan, Matti leder Sölvesborgs Budosällskaps Iaidosektion. Matti har tränat iaido och ju-jitsu i många år och har flera gånger representerat Sverige i iaido-EM. Han har tagit flera medaljer i SM, både individuellt och som del i lag. Matti övervakar vår träning och graderar.